Tromso - Reisverslag uit Tromsø, Noorwegen van Ger Lugt - WaarBenJij.nu Tromso - Reisverslag uit Tromsø, Noorwegen van Ger Lugt - WaarBenJij.nu

Tromso

Door: Ger

Blijf op de hoogte en volg Ger

08 Maart 2024 | Noorwegen, Tromsø

We zijn inmiddels weer enkele dagen verder en zijn vanmorgen aangekomen in Tromso.

Na Stavanger kwamen we aan in Kalvag. Dat is een heel klein plaatsje van ongeveer 3000 inwoners. We meerden aan om 9 uur in de ochtend. Een medewerkter van de plaatselijke VVV kwam aan boord en heeft het e.e.a. verteld over Kalvag. De mensen werken daar vnl. in de visserij (heel noorwegen heb ik het idee) en in de houtbouw. Ze liet ons enkele wandelingen zien die we er konden doen. Er was slechts 1 weg in Kalvag, die kon je een stukje aflopen of iets verder of.... Er was 1 afslag die leidde naar de top van een bergje zodat je een leuk uitzicht had over het dorpje. Wij hebben dat gekozen, toen we weer beneden waren moesten we al weer naar het schip terug omdat die om 12 uur zou vertrekken. Tijdens onze wandeling hebben we niemand gezien in het dorp. Ze hebben wel erg leuke houten huisjes met allemaal uitzicht op de baai.

Na de afvaart eerst lunchen. Het weer was inmiddels heel mooi geworden, geen wind en volop zon. Dus na de lunch lekker op het dek gezeten in de zon. We hadden weer een lange overtocht voor de boeg. We zouden bijna 2 dagen onderweg zijn naar Svolvaer op de Lofoten. Gelukkig ging de route niet over de zee maar volgden ze een route die langs de eilanden ging zodat we geen deining van zee hadden. Dit leven was wel vol te houden, mooi weer, lekker eten en drinken en af en toe een lezing overe bv het ontstaan van de fjorden. Ook kwamen we op deze manier langs enkele stadjes op de route. Er was een stadje waar iedereen was uitgelopen en ons met de noorse vlag stond te begroeten. Wij mochten op de boeg staan en kregen ook noorse vlaggen zodat we terug konden zwaaien. Die vlaggen moesten we later weer inleveren.

Omdat we op deze route de poolcirkel zouden passeren hadden ze een prijsvraag uitgeschreven, we konden raden hoe laat we die zouden passeren. De winnaar zou iets krijgen.

Ook de volgende dag weer de hele dag volop zon. Ook nu passerden we weer enkel dorpjes o.a. Brunneysund. Dat ligt precies in het midden van Noorwegen.

Enkelle lezingen gingen over de sagen die er rondgaan in Noorwegen over Trollen e.d. Onderweg kon je dan zien waar de sage zich afspeelde. O.a. 1 verhaal over een koning met 7 dochters waarvan 1 in de smaak viel van de trollenkoning. Maar de dochter zag dat niet zitten, omdat de trollenkoning kwaad werd pakte hij zijn pijl en boog en zou de dochter doden zodat ze ook niet met een ander zou kunnen trouwen. Op het moment van schieten pakte de koning (vader van de dochter) zijn hoed en gooide die zo dat de pijl dwars door de hoed vloog maar de dochter niet raakte. De hoed met het gat veranderde in steen en hebben we onderweg kunnen zien. Alle 7 dochters veranderden ook in steen en ook die bergketen konden we zien onderweg.

De dag voordat we aankamen in Svolvaer werd de uitslag bekend gemaakt van de prijsvraag. Er was iemand die zat er maar 2 minuten naast (wij enkele uren). De winnaar kreeg een poster van het schip.

Omdat we de poolcirkel waren gepasseerd kwam de broer van Neptunes ons allemaal dopen. We kregen allemaal een schep water met ijsblokjes in onze nek gegoten.

Om 2 uur kwamen we aan in Svolvaer, de zon was inmiddels achter de wolken verdwenen, jammer omdat dit de kans om het noorderlicht te zien verkleinde.

Ook in Svolvaer kregen we maar enkele uren de tijd om rond te kijken. Er stonden op 3 plaatsen in het dorp gidsen die daar wat vertelden over het dorp. Vroeger woonden en werkten er meer dan 12000 mensen, nu nog maar een paar honderd. Het dorp was wel ingericht op toeristen die daar vnl. in de zomer komen. Ook hier veel visserij. Hier komt bijna alle stokvis (kabeljauw) vandaan, die konden we ook zien op grote rekken waar de vissen (zonder kop) aanhingen. Op andere rekken hingen alleen de koppen. Er werd uitgelegd dat de vissen werden geexporteeerd naar vooral Portugal, de koppen gingen naar Afrika waar ze nog de resten opaten. Voordat de koppen werden opgehangen om te drogen werd door de plaatselijke jeugd de tongetjes verwijderd van de vissen, die werden als delicatesse verkocht in Noorwegen.

S'middags nog een wandeling gemaakt van 6 kilometer o.a langs de rekken waaraan de vissen gedroogd werden.

Om 6 uur vertrokken we naar Tromso waar we de volgende ochtend om 9 uur aankwamen. Tromso is gebouwd op een eiland en ziet er erg leuk uit. Veel winkels. We hadden daar een excursie geboekt. We gingen met de bus naar een kabelbaan die ons 500 meter hoog bracht zodat we daar vandaan de hele stad konden overzien. We hadden daarna nog een sightseeing tour door de stad. Inmiddels was het gaan sneeuwen en regenen. Het weer was hier de afgelopen tijd erg slecht geweest, er was veel sneeuw gevallen en in sommige straten lagen nog meters hoge bergen sneeuw. We hadden van Hurtigruten sneeuwijzers gekregen die hier goed van pas kwamen.

Straks om 6 uur vertrekken we weer, morgen gaan we de Noordkaap bezoeken.

Oh ja, het noorderlicht hebben we door de bewolking nog niet gezien. Wel hebben wel alles klaarstaan voor het geval het te zien is. Camera, statief en de omroepinstallatie aan. Als iemand het bv ziet in de late avond of nacht dan moet die het doorgeven aan de receptie die dan via de omroepinstallatie iedereen waarschuwt.

• 08 Maart 2024 - 18:20

Sandra:

Hoi pap en mam, klinkt allemaal leuk. Jammer dat het bewolkt is hopelijk zien jullie vandaag of morgen wel het noorderlicht. Nu jullie zo hoog in Noorwegen zitten.

Veel plezier nog.

XX

• 08 Maart 2024 - 18:41

Jean:

Hi Gonda en Ger,

lijkt op een leuke reis, dat ijs in de nek zou ik overslaan. Hopelijk snel het noorderlicht, wij duimen.

Fijne reis verder, groeten uit Alkmaar

• 09 Maart 2024 - 17:32

Ilone En Henk:

Weer leuk om jullie reisverslagen te lezen. Vanuit Nederland genieten wij met jullie mee.

Hier geen sneeuw maar ook geen noorderlicht. Wij duimen dat jullie nog wel het noorderlicht zien tijdens jullie vakantie.

Geniet van de reis!

Groetjes van Ilone en Henk