Overbridge

Door: Ger

Blijf op de hoogte en volg Ger

02 December 2025 | Suriname, Paramaribo

We zijn aangekomen in Overbridge river resort. Het is een groot complex en ligt aan de Suriname rivier die hier zeker 500meter breed is. Het resort bestaat uit een groot aantal huisjes, waar wij in slapen. Elk huisje heeft 2 of 4 bedden met een badkamer en een groot balkon om uit de zon te zitten. Elk couple heeft zo,n huisje. Er zijn 3 zwembaden. Een klein chloorbad, een groter bad tegen de rivier aan, gevuld met rivieriiöwater maarwel afgescheiden van de rivier en ook een bad waar alleen netten zijn gebruikt voor de afscheiding met de rivier.

Op het strand dat grenst aan de rivier zijn hutten gemaakt waar groepen als dagtourisme gebruik van kunnen maken en alle faciliteiten kunnen gebruiken. Daarnaast nog een groot restaurant.

Ook hier hebben we een vast schema. Om 06.30 uur maken we zelf een ontbijt pakketje en rijden met de bus naar een bepaald gebied om te wandelen. De natuur is hier zoveel anders dan de vorige locaties. Hier zijn savannen, wel bomen maar lager dan in het regenwoud en grotere open stukken. Hierdoor hebben we ook minder beschutting tegen de zon, die vanaf 08.00 uur al heel fel kan schijnen en de temperatuur flink opvoert.

De dieren en planten zijn elke dag weer anders. Gelukkig hebben we in de groep veel mensen die veel weten over de vogels, de libellen of andere insecten. Wij kunnen dan meekijken wat zij hebben ontdekt. Zonder hen zouden we een hoop gemist hebben.

Vandaag zijn we naar de Jodensavannen geweest, dit is nu een museum waar te zien is hoe de Portugese joden zijn geëmigreerd naar Suriname. De opzet van het dorp was gebaseerd op de joden gemeenschap zoals die toen in Amsterdam was.

Rond 1600 leefden er 230 joden die 115 plantages bezaten waar 1000 slaven werkten.

Nu is er nog te zien een deel van een synagoge en een grote begraafplaats waar de joden werden begraven. Het wordt nu beheerd door de Unesco.

Omstreeks 12.30 uur waren we vaak weer terug op het report, snel douchen, omkleden en lunchen. Door de hitte en vochtigheid was alles wat je aanhad nat geworden. Maar op het balkon en en de zon snel weer droog.

Vanaf 16.00 uur weer een namiddag wandeling. Wij gingen vaak niet mee omdat de ochtendwandeling uitputtend was. Dus bleven we bij ons huisje op het balkon (of in bed).

Na het diner op 19.00 uur gingen we vrij snel daarna naar bed.

Morgen vertrekken we na de lunch om een aantal mensen naar het vliegveld te brengen voor hun vlucht. Wij worden dan gebracht naar de camping Palulu. De eigenaar van deze camping is de reisbegeleider die we 15 jaar geleden op de reis naar Suriname hadden. We wilden wel eens kijken hoe het daar is.

• 03 December 2025 - 09:43

Sandra:

Geniet van een paar dagen rust en toch ook van de zon en warmte. Groetjes

• 03 December 2025 - 13:35

Marianne:

Wat een variatie, niet alleen flora en fauna, maar ook cultuur. Klinkt wel als een inspannende reis.

• 03 December 2025 - 23:05

Lieve Groetjes Uit Spanje. Martin & Linda:

Prachtige reis maken ullie weer, echt heel bijzonder en mooi [e-1f609] We lezen met veel plezier jullie verslagen. Door het bezoek van het koningshuis zien we laatste dagen toevallig veel beelden uit Suriname .Veel plezier nog en lekker genieten van al het moois wat Suriname heeft te bieden.